Τα άρθρα μας

22.01.2015

SKY AIR MARSHALS: «Our job is securing the skies»

Γράφει ο Ελευθέριος Ιορδανίδης. Instructor Sky Air Marshal & Airport Security Tactics (Περιοδικό Private Ops Magazine)

POM-January2015-1-1

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο σύνδεσμο:  http://privateopsmagazine.com/wp-content/uploads/2015/01/POM-January2015.pdf

 

POM-January2015-1-15

POM-January2015-1-16

________________________________________________

16.07.2014

Αεροδρόμιο και Αεροσκάφος: Μια «ευαίσθητη εγκατάσταση»

Γράφει ο Ελευθέριος Ιορδανίδης. Instructor Sky Air Marshal & Airport Security Tactics (Περιοδικό Security Report, τεύχος 33)

Σε μια εποχή που οι απρόκλητες επιθέσεις φανατισμένων ομάδων σε πολλές περιοχές της γης έχουν αυξηθεί ραγδαία, η αποτελεσματική αντιμετώπισή της παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ακόλουθο link:

http://www.securityreport.gr/index.php?option=com_magazine&task=viewArticle&id=880&Itemid=3

10530697_655322471220085_2021876550261576210_n

___________________________________________________

01.06.2014

Η άλλη άποψη … της ψυχολογικής προσέγγισης των τρομοκρατών

 Το παρακάτω κείμενο είναι παρμένο από διάφορες μελέτες ερευνητών για την «άλλη» άποψη της προσέγγισης της ψυχολογίας και φυσιολογίας των τρομοκρατών. Οι αναγνώστες – ειδικοί στο χώρο της ασφάλειας, μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

 Στη μελέτη της τρομοκρατίας, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τον μεγάλο ρόλο των ΜΜΕ στην προβολή, και στην εξάπλωσή της. Χάρη στην κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ, οι μέθοδοι, οι στόχοι και οι απαιτήσεις των τρομοκρατών γίνονται γρήγορα γνωστοί. Με αυτό τον τρόπο οι πιθανοί τρομοκράτες μπορούν να εμπνευστούν και να θελήσουν να μιμηθούν τις τρομοκρατικές πράξεις που έμαθαν από τα ΜΜΕ.

Η φυσιολογική προσέγγιση στην ανάλυση των αιτιών της τρομοκρατίας, περιλαμβάνει τη μελέτη τριών ουσιών που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα κάτω από στρες:

  1. Norepinephrine(νορεπινεφρίνη), είναι μια ουσία που παράγεται από τον αδένα της αδρεναλίνης και την κατάληξη του συμπαθητικού νεύρου και σχετίζεται με την φυσιολογική αντίδραση των ατόμων σε αγχωτικές καταστάσεις.
  2. Acetylcholine (ακετυλχολίνη), η ουσία αυτή παράγεται στην κατάληξη του παρασυμπαθητικού νεύρου και δρα υγραίνοντας την επιταχυνόμενη αντίδραση της νορεπινεφρίνης.
  3. Endorphins(ενδορφίνες), η ουσία αυτή παράγεται στον εγκέφαλο σαν μια αντίδραση, και «ναρκώνει» τον εγκέφαλο, αφού είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη.

Οι ουσίες αυτές ανακαλύφθηκαν μετά από μια ιατρική μελέτη σε αιχμαλώτους τρομοκράτες. Επειδή αυτές οι ουσίες υπάρχουν στους τρομοκράτες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αρκετή από τη βία του τρομοκράτη δρομολογείται όχι από την ψυχολογία αλλά από την φυσιολογία του τρομοκράτη σαν μια αντίδραση στο άγχος. Το συμπέρασμα «υποθέτει» ότι μια πιθανή εξήγηση για την εξάπλωση της τρομοκρατίας είναι το φαινόμενο της μετάδοσης.

____________________________________________________

16.04.2013

Αεροπειρατεία, «μια παλιά ιστορία» 

Με τον όρο αεροπειρατεία χαρακτηρίζεται γενικά η παράνομη κατάληψη αεροσκάφους όταν βρίσκεται σε λειτουργία ή σε πτήση.

Ιστορία της Αεροπειρατείας:
Το πρώτο περιστατικό αεροπειρατείας εκδηλώθηκε το 1931 στο Περού.
Το δεύτερο το 1947 σε αεροσκάφος της γραμμής Τουρκίας-Ρουμανίας.
Κατά το χρονικό διάστημα 1947-1966 εκδηλώθηκαν 55 περιστατικά αεροπειρατείας.
Από το 1967 έως 1974, 350 περιστατικά.
Από το 1975 έως 1982, 180.
Από το 1983 έως 1998, 200 περίπου.

Τα κίνητρα των επίδοξων αεροπειρατών, μπορούν να είναι:
Α) θρησκευτικά
Β) πολιτικά
Γ) οικονομικά
Δ) ψυχολογικά.

Η κάθε κατηγορία έχει τους δικούς της σκοπούς, την ιδιαίτερη συμπεριφορά και απαιτείται ανάλογη διαπραγμάτευση.

Η εκπαίδευση που παρέχει η International Airline Security & Sky Air Marshal School, περιλαμβάνει επιχειρησιακά σχέδια, που διασυνδέονται με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκνόμων Ενεργειών κατά της Πολιτικής Αεροπορίας, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα καθώς και τα ειδικά Σχέδια: Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστατικών και Κρίσεων και Διαπραγματεύσεων.

Σκοπός είναι η άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών στην αποφυγή κάθε έκνομης ενέργειας εντός του αεροσκάφους.

____________________________________________________

11.04.2013

Αεροδρόμιο-Αεροσκάφος, μια «ευαίσθητη εγκατάσταση»

Γράφει ο Λευτέρης Ιορδανίδης – εκπαιδευτής της International Airline Security and Sky Air Marshal School

Σε μια εποχή που η τρομοκρατία ακμάζει σε όλα τα έθνη της γης η αποτελεσματική αντιμετώπισή της παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11/9  στο αεροδρόμιο JFK τα μέτρα ασφαλείας αυξηθήκαν σε όλες τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις (Αεροδρόμια, Λιμάνια, Σταθμούς Τρένων, Υπουργεία, κλπ.) για προληπτικούς λόγους.

Ο χώρος του Αεροδρομίου λόγω της μετακίνησης χιλιάδων επιβατών είναι τις περισσότερες φορές ο πιο εύκολος στόχος των τρομοκρατών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με το είδος της ασφαλείας του κάθε αεροδρομίου. Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σε ένα αεροδρόμιο είναι ο έλεγχος των χιλιάδων επιβατών σε αναλογία με τα άτομα της ασφαλείας. Τα μετρά που παίρνονται για την αποφυγή μιας έκνομης ενέργειας είναι πολύ λίγα είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε τεχνολογικό. Η εκπαίδευση που θα πρέπει να γίνεται για θέματα ασφαλείας σε όλο το προσωπικό του αεροδρομίου ανεξαρτήτως από την ειδικότητα τους δεν γίνεται συχνά και αν γίνεται υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ότι αφορά την ενημέρωση για καινούριες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η συνεργασία όλων των υπαλλήλων του αεροδρομίου από διαφορετικές υπηρεσίες δίνουν πάντοτε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην αποτροπή μιας έκνομης ενέργειας. Σε πολλές χώρες του κόσμου ήδη οι εκάστοτε αρχές διαχωρίζουν τον τομέα της ασφαλείας του αεροδρομίου-αεροσκάφους και τοποθετούν άτομα τα οποία έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτόν τον χώρο. Στο Ισραήλ για παράδειγμα που θεωρείτε παγκοσμίως η καλύτερη χώρα εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας  επενδύουν στην εκπαίδευση γυναικών, λόγου της καλύτερης αποκωδικοποίησης της Γλωσσάς του Σώματος των τρομοκρατών, από τους άντρες. Είναι μια από της καλύτερες μεθόδους πρόληψης ελέγχου στον χώρο του αεροδρομίου, που κατά κύριο λόγω βασίζεται στην παρατήρηση  και αποκωδικοποίηση των εσωτερικών συναισθημάτων ενός ατόμου. Στην ορολογία της Γλώσσας του σώματος αναφέρεται ως VERBAL MESSAGE (ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ) και NO-VERBAL MESSAGE (ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ). Βέβαια ο χώρος του αεροδρομίου έχει πολλά τμήματα που μπορούν να αποτελέσουν έναν εύκολο στόχο για τους τρομοκράτες .

Εξωτερικά τμήματα του αεροδρομίου που είναι λίγο απομακρυσμένα όπως οι πύλες, το cargo, οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων, είναι σημεία που μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες. Και μην ξεχνάμε ότι οι τρομοκράτες πάντα κινούνται  ανάμεσα «στις ρωγμές της τεχνολογίας και του νόμου» όπως λέει ένας μεγάλος αναλυτής της τρομοκρατίας. Οι τρομοκράτες δεν ακολουθούν κανόνες έχουν τα δικά τους πιστεύω στη δράση τους, εκτός από οτιδήποτε που θα τους κάνει να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. Μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ατού τον τρομοκρατών είναι τα ΜΜΕ.

Αν τους αντιμετωπίσετε βάση των πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών τότε θα καμουφλαριστούν με χαρακτηριστικά που δεν περιμένατε να δείτε για να πετύχουν την αποστολή τους. Ο πιο παλιός νόμος των τρομοκρατών λέει ΚΑΝΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ!

http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=7123&pageNum=0&totalRows=200&timicat1=12895&timicat2=29117&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

Σχολιάστε